700 poze   40491 vizite

VANILIA

Vanilia este o plantă tropicală, originară din America Centrală. Se prezintă ca un arbust agăţător, fiind o liană din familia orhideelor. Are tulpini lungi până la 100 de metri, lemnoase, care se fixează de arborii din pădurea tropicală, planta ajungând, în cele din urmă, să se hrănească în mod parazit. În aceste condiţii, rădăcina „vrejului” de vanilie se atrofiază. Florile vaniliei au culoare albă. Fructul este o capsulă alungită, sub forma unei păstăi, în care se află vanilina. Această vanilină va ajunge, însă, la mirosul și calităţile pe care le cunosc consumatorii, numai dacă fructul este supus fermentaţiei.
Vanilia are efecte tonice, stimulative și afrodiziace. Tonifică activitatea gastro-intestinală, intensifică activitatea bilei, impulsionează activitatea rinichilor și a căilor urinare, fiind, totodată, și un dezinfectant activ. Vanilia este cunoscută și ca depurativ pentru căile respiratorii, îmbunătăţind funcţionarea acestora.
Ştiţi de ce este vanilia atât de scumpă? Este cultivată în principal în Madagascar (cam 90% din producţia mondială) şi în Indonezia. Însă floarea de vanilie se deschide, atenţie, o singură dată pe an, aşa că trebuie “pândită” de către lucrătorii de pe plantaţiile de vanilie şi trebuie polenizată manual (în maximum 12 ore de la deschidere), pentru a produce apoi păstaia ce conţine vanilia pură. Interesant este că florile înfloresc pe rând, fiecare durând doar o singură zi, iar polenizarea lor este efectuată de un singur soi de albine. Iar după ce este culeasă păstaia de vanilie trece printr-un proces natural de îmbogăţire a aromei (uscare, menţinere în camere cu aer cald, etc) ce poate dura până la 6 luni. De abia după acest termen seminţele din interiorul păstăii, acele micuţe puncte negre, sunt bune de recoltat şi folosit. Vaniglia – Orchidaceae reuneşte circa 50 de specii de orhidee epifite, cele mai multe căţărătoare, originare din America centrală, cultivată şi în cea mai mare parte a insulelor din Pacific. Din fructele sale se extrage cunoscuta aromă de vanilie. Florile de vanilie sunt extrem de aspectuoase: sunt mari, parfumate, colorate în galben-verzui, reunite în ciorchini constituiţi din 10-15 boboci, ce înfloresc câte unul la subsoara frunzelor sale lungi. Rămân deschise doar 8-10 ore. În natură plantele de vanilie tind să crească mult, căţărându-se pe trunchiurile copacilor. În tările in care este cultivată, o singură plantă poate să producă sute de flori. Fructele acestora sunt lungi, un fel de păstăi verzui ce contin sute de seminte mici si negre.
Povestea a început în data de 4 martie 1519, cînd Hernando Cortez a acostat pe coasta Mexicului, unde spaniolii au pus bazele viitorului port Veracruz.
Cortez a fost întîmpinat de băştinaşi cu bucate alese, cu gusturi alese, necunoscute, printre care se afla şi aroma de xanath, a florii secrete în limba populaţiei Totonaco.
Spaniolii au adus păstăile de xanath în Europa, unde i s-au dat numele de vanilla.
Noi suntem obişnuiţi cu vanilia, doar în orice bucătărie este nelipsită la pregătirea unei prăjituri,dar acum 4-5 sute ani oamenii în Europa se minunau cum de o plantă poate să producă o aromă atît de specială. Astfel s-a aflat legenda vaniliei, adică a florii secrete…
Regele Tenitzill al treilea, al Ţinutului Totonaca a avut o fată de o frumuseţe rară, Tzacopontziza, Steaua Dimineţii. El a hotărît ca fiica ei să fie ascunsă de privirile bărbaţilor şi a trimis-o pentru a sluji zeiţa Tonacayoua, a fertilităţii. Dar prinţul Zcotanoxga, Tînărul Cerb, a zărit-o şi nu şi-a putut înfrînge dorinţa. Într-o dimineaţă, cînd prinţesa a părăsit templul zeiţei a răpit-o pe Steaua Dimineţii şi a fugit cu ea spre munţi. Dar la scurt timp preoţii templului i-au găsit şi i-au sacrificat în numele credinţei faţă de Zeiţa fertilităţii.
După cîteva zile de la uciderea lor, din stropii de sînge ai tinerilor iubiţi au răsărit vrejuri puternice care urcau spre cer, crescînd neîcetat şi scoţînd frunze de culoarea smaraldului. Apoi s-au acoperit cu flori galbene ca razele soarelui, care răspîndeau un parfum delicat dar puternic precum sufletul nevinovat al prinţesei ucise.
Astfel orhideea, xanatha a devenit floarea secretă şi simbolul iubirii pe altarul Zeiţei fertilităţii, Tonacayoua a regatului Totonaca.
VANILIA
VANILIA
VANILIA
VANILIA
floare de vanila
floare de vanila
VANILIA
VANILIA
VANILIA
VANILIA

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.